IMG 4144
Flark 5
stralende ramen, stralende dag

schoonmaaktips voor perfecte raambekleding

Ken je dat? Dan sta je voor je raam en zie je de stof liggen op je mooie raambekleding en je vraagt je af ‘hoe krijg ik dit schoon’? Deze vraag krijgen we ook heel vaak als we onze raambekleding monteren. Natuurlijk wil je graag zo lang mogelijk genieten van je nieuwe raamdecoratie en daar hoort goed onderhoud en juiste reiniging zeker bij. Daarom hebben we een paar tips voor je op een rij gezet.

Allereerst wil ik even kwijt dat je raamdecoratie altijd met liefde moet behandelen om er lang van te kunnen genieten. Het is een kwetsbaar product en vraagt de nodige aandacht. Grondige reiniging is niet aan te bevelen, want dan heb je snel beschadiging en dat wil je natuurlijk niet. Wees dus altijd voorzichtig en gebruik de juiste schoonmaakproducten. En dit verschilt per type raambekleding dat je hebt.

rolgordijn (en duo rolgordijn)

Dit duurzame type raamdecoratie vraagt weinig onderhoud. Rol het rolgordijn uit en stof het af aan de voor- en achterzijde met een plumeau of droge microvezeldoek. Neem het eventueel nog af met een klamme doek, maar dit is in de meeste gevallen niet nodig.

Jaloezieën

Of ze nu van hout, pvc of aluminium zijn, veeg de jaloezieën schoon met een plumeau of een niet statische droge stofdoek. Of pak een stofzuiger met een kleine (zachte) borstelkop om de lamellen schoon te zuigen. Je kantelt eerst de latjes naar de ene kant en maakt die schoon en vervolgens naar de andere kant en dan is die aan de beurt. Er zijn ook speciale reinigingsborstels verkrijgbaar.

Plisségordijn

De plisséstof vangt vaak veel stof op door de unieke structuur. Blaas deze voorzichtig met een stofzuiger of zachte (schone) borstelkop met lage zuigkracht uit de stof. Zuig langs beide kanten naar beneden en je plisségordijn is weer schoon. Als je echt een vlek in je plisségordijn hebt dan dep je met een klamme (bijna droge) doek op het gordijn. Doe dit voorzichtig en zeker niet te nat. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen die bleek bevatten.

Gordijnen

Het is nogal een precisie werkje omdat elke stof anders is. Het zijn vaak grote lappen stof die na een wasmachinebeurt er niet mooier op worden. Ons advies is gordijnen te laten reinigen door een stomerij.

Vouwgordijnen

Houd een vouwgordijn stofvrij met een plumeau of niet statische doek. Dan is een vouwgordijn makkelijk schoon te houden. Wil je echt goed reinigen dan maak je de stof los van het klittenband, verwijder je de baleinen, maak je de koorden los en was je ‘m voorzichtig in de wasmachine op 30 graden op een gordijnprogramma of de laagste centrifuge stand. Ook een vouwgordijn kun je ook altijd naar de stomerij doen.

lang genieten van je raambekleding

vouwgordijnen

algemene tip!

Wil je lang kunnen genieten van je mooie raambekleding wees dan altijd voorzichtig en probeer zo min mogelijk vochtige doeken en agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Probeer het schoonmaken bij te houden, zodat je zo min mogelijk stof hoeft te verwijderen. Dit komt jouw raambekleding alleen maar ten goede. En het houd jou blij, want een mooie raamdecoratie is toch wel een visitekaartje van jouw keuken of living!

Met een vleugje creativiteit en warme groeten,

Esther

HOMEACCENT

al meer dan 15 jaar interieuradvies

contact


HomeAccent Interieur & Ontwerp

Grotestraat 21
7631 BT  Ootmarsum
www.homeaccent.nl

info@homeaccent.nl

Ontwerpstudio/winkel
0031 (0) 541 297945
Esther 0031 (0) 6 347 72 355
Martin 0031 (0) 6 513 58 585

extra informatie