IMG 4144
verlichting
Sumo Vase Horns   Bone White 3
in de beginfase bezig met je interieur

dát geeft verlichting!

Verlichting, we hebben het absoluut nodig in huis! Maar dan wel graag op een passende wijze waarbij rekening wordt gehouden met de functionaliteit, maar ook met de sfeer en de styling. Een paar lampen ergens neerzetten of ophangen kan iedereen. Maar er ook voor zorgen dat het licht past bij de ruimte of de wijze waarop je een lichtbron nodig hebt, daar komt wel meer bij kijken. Ik vertel je in deze blog graag iets meer over lichtplannen en welke vormen van verlichting zoal mogelijk zijn.

passend lichtplan

Met een lichtplan breng je ideeën tot leven en kun je heel goed een overzicht maken van de juiste verlichting op de juiste plek. Dit geeft je een goed beeld van het geheel en kan bijvoorbeeld heel makkelijk zijn als je nog bouw- of verbouwplannen hebt. Maar ook als alles al geïnstalleerd is, kan een lichtplan veel inzicht geven. Heel belangrijk uitgangspunt is de functie van de kamer.
Daarmee staat of valt alles. Immers als je verlichting nodig hebt voor het bereiden van je maaltijd of je wilt gezellig borrelen met vrienden, dan is dat nogal een verschil. Daar wordt in een lichtplan dus heel goed rekening mee gehouden. Daarmee staat of valt alles. Immers als je verlichting nodig hebt voor het bereiden van je maaltijd of je wilt gezellig borrelen met vrienden, dan is dat nogal een verschil. Daar wordt in een lichtplan dus heel goed rekening mee gehouden.

basisverlichting

De naam zegt het al, basisverlichting. Voor elke ruimte wordt altijd een soort van basisverlichting gekozen. Dit is verlichting dat de ruimte mooi en egaal verlicht waardoor het heel rustig overkomt. Dit kun je bijvoorbeeld realiseren door het plaatsen van lampen die naar het plafond schijnen, zodat dat licht weer teruggekaatst wordt en de ruimte op een prettige manier diffuus verlicht wordt. Waar deze dan geplaatst moeten worden en hoe, dat wordt uiteraard in overleg gedaan. We willen graag weten wat jullie wensen zijn en houden daar natuurlijk rekening mee. Dit is tezamen met onze expertise de basis voor het maken van een lichtplan dat past in jullie situatie.

sfeerbeeld hanglampen 1
GONZAGA Karman homeaccent
sfeerbeeld tafellamp
Nordlux hanglampen fiber material,
hanglampen tube sfeerbeeld

functionele verlichting

Hierbij is voldoende licht het uitgangspunt. Denk bijvoorbeeld aan je aanrecht of je eettafel of je bureau. Er moet hier gewerkt worden en goede verlichting is dan belangrijk. Wel is het goed om hierbij rekening te houden met verschillende situaties. Immers aan tafel lees je bijvoorbeeld ’s ochtends de krant, maar wil je ’s avonds ook van een gezellig etentje genieten. Dus licht moet hier dimbaar zijn. En wat ook belangrijk is om rekening mee te houden is dat je niet recht in de lichtbron kijkt en er geen vervelende schaduwen op je tafel vallen. Dat kan heel storend zijn en is niet prettig.

Accentverlichting

Wil je graag bepaalde objecten of plekken extra aandacht geven, dan kun je werken met de zogenaamde accentverlichting. Hiermee leg je middels een spot of lamp een extra accent op dat mooie schilderij of die ene familiefoto. Maar het kan ook op een kast of een detail in je woning zijn. Dingen die van waarde voor jou zijn kun je op deze manier extra in het zonnetje zetten.

Decoratieve verlichting

Tja, dan nu misschien wel het meest interessante voor degenen die het graag mooi gestyled in huis willen hebben. Degene waarbij functionaliteit soms uit het oog verloren wordt, omdat die lamp zo mooi is of omdat het zo goed past bij de kleur van je behang. Dat begrijp ik uiteraard heel goed. Toch ben ik van mening dat functionaliteit heel goed met styling samengaat. We kijken goed naar de stijl in je huis en gaan dan op zoek naar de juiste lichtbronnen en lampen passend in het lichtplan.

ontwerpen en realisaties

margherita_vellini_tafellamp_homeaccent

Designlampen

Nu we het de hele tijd over verlichting hebben, kan ik het niet laten om de prachtige collectie van de Italiaanse lampenontwerpster Margherita Vellini even onder de aandacht te brengen. Ik ben er best een beetje trots op dat wij in Nederland de enige leverancier zijn van dit prachtige Italiaanse lampendesign merk. Eén voor één kunstwerken die in elke woonkamer een lust voor het oog zijn. Maar uiteraard hebben we meerdere design lampen in onze collectie waar we ook heel trots op zijn. We zoeken altijd naar een juiste balans in ons aanbod.

wereld van verlichting

Echt, er is zoveel mogelijk op het gebied van verlichting. Die juiste balans zoeken tussen functionaliteit en styling is voor ons een uitdaging die we geweldig vinden en het zo leuk maakt. Altijd op zoek naar nieuwe en bijzondere verlichting. In onze woonwinkel hebben we een deel van de verschillende collecties voor je staan. We laten je heel graag zien wat er in de wereld van verlichting allemaal mogelijk is.

Met een vleugje creativiteit en warme groeten,

Esther

HOMEACCENT

al meer dan 15 jaar interieuradvies

contact


HomeAccent Interieur & Ontwerp

Grotestraat 21
7631 BT  Ootmarsum
www.homeaccent.nl

info@homeaccent.nl

Ontwerpstudio/winkel
0031 (0) 541 297945
Esther 0031 (0) 6 347 72 355
Martin 0031 (0) 6 513 58 585

extra informatie